• mermer, granit, bazalt, oniks, dolomit gibi malzemelerin oluşturduğu, yapı malzemesi grubu
  • (bkz: erol taş)
  • (bkz: traverten)
  • fuarları süper geçer. taşlardan daha taş mankenler filan. bir yanda mermerler, diğer yanda mankenler... aklına satisfaction klibi gelmeyeni dövüyorlar.

    siktiğimin cinsiyetçi pislikleri...
  • (bkz: simone simons)
  • doğal taş, yer kabuğunda bulunan, değişik kökendeki her türlü kayaç için kullanılan genel bir terimdir. endüstriyel ya da ticari anlamdaki doğal taş tanımı ise yasal izin ile üretilerek işlenmeden ve / veya işlenerek boyutlandırılmadan veya boyutlandırılarak işlem gören taşlar için kullanılmaktadır.
    ticari anlamda, standartlara uygun boyutlarda blok verebilen, kesilip parlatılan ve taş özellikleri kaplama normlarına uygun olan her tür ve kökenden (sedimanter, magmatik ve metamorfik) taş bu sektörde mermer olarak bilinmektedir. bu tanıma göre kireç taşı, traverten, kumtaşı gibi sedimanter; gnays, mermer, kuvarsit gibi metamorfik; granit, siyenit, serpantinit gibi magmatik taşlar mermer olarak isimlendirilmektedir. karbonatlı taşların (kireç taşları ve dolomitik kireç taşları) doğada sıcaklık ve basınç altında yeniden kristalleşmesi ile oluşan metamorfik taşlara mermer denilmektedir. çoğunlukla kalsit kristallerinden oluşan mermerlerin kimyasal bileşimi kalsiyum karbonat (caco3) ve/veya kalsiyum-magnezyum karbonat / dolomit ((ca,mg)co3) şeklindedir. mermerlerde az oranda silisyum dioksit (sio2) ve renk veren metal oksitler de (pigmentler) bulunmaktadır. boyutlandırılmış taş olarak bilinen mermerin tanımı bilimsel ve ticari anlamda
    olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır:
    - bilimsel anlamda mermer: kireç taşı, dolomitik kireç taşı gibi kayaçların, ısı ve basınç altında değişime uğraması sonucunda yeniden kritalleşmesi ile oluşan metamorfik bir taştır. ana minerolojik bileşen kalsittir. tali mineraller ise kuvars, hematit, pirit, klorit gibi minerallerdir. renkleri genellikle beyaz ve gri olmaktadır. tali mineralin cinsine göre rengi sarı, kırmızı, mor, yeşil, siyah vs. olabilmektedir.
    -ticari anlamda mermer: blok verebilen, kesilip işlenebilen, cilalandığında parlayan, dayanıklı her türlü taşa mermer adı verilir. taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun, iyi cila kabul ettikleri takdirde mermer olarak kabul edilirler. tektonik breş, traverten ve oniksler başta olmak üzere granit, siyenit, diyabaz, gabro, andezit gibi kayaçlar ticari olarak mermer kabul edilirler, uluslararası piyasada da rastlanan bu isimlendirme karmaşasının önüne geçmek için son yıllarda boyutlandırılmış doğal blok taş (natural dimension stones) sektöründeki sınıflamada taşlar aşağıdaki gibi dört grup altında adlandırılmaktadır:
    - gerçek (bilimsel tanıma uygun) mermerler
    - renkli doğal taşlar
    - traverten ve oniksler
    -serttaşlar (magmatik ve volkanik)
    bu sınıflamaya göre taşın çıkarıldığı yörenin isminin yanı sıra renginin ya da türünün belirtilmesi yeterli olmaktadır. dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de kesilip parlatılarak değişik amaçlarla kullanılan doğal taş, mermer; bu uygulamayı ticarete
    dönüştüren sektör de mermer sektörü olarak bilinmektedir. aslında bu tanıma giren taşlar arasında yukarıda açıklanmaya çalışıldığı gibi, gerçek (bilimsel) anlamda mermerler olduğu gibi, jeolojik kökenleri oldukça farklı olan diğer renkli doğal taşlar, travertenler, silisli (sert)
    taşlar grubundan granitler, serpantinler vb. de bulunmaktadır.
  • inşai amaçlı olanları hindistan'da seyyarlara düşmüştür.
  • harika tesbihlerin yapılabildiği taş türü. ama bir de ipi kesmese :(
  • (bkz: atillla taş)
  • günümüzde mekanlara doğallık hissi ve görüntüsü vermesi açısından sıkça kullanılan adı gibi doğadan gelen dekoratif malzeme. iç ve dış mekanlarda kullanılabilen türleri mevcuttur. traverten, mermer, bazalt, kireç taşı, andezit, onix vb gibi pek çok çeşitleri mevcuttur. kullanılacak yere göre doğru taş çeşidini seçmekte yarar vardır. örneğin çok fazla sıcaklık farkının olduğu bir yerde dona ve ısıya dayanıklılığı çok yüksek seviyede olan bazalt taş çeşidinden yapılan ürünler tercih edilebilir. keza yine ıslak ve nemli yerler (örneğin banyo) için kireç taşından yapılan malzemelerin de pek tercih edilmemesi gerekir.
hesabın var mı? giriş yap